csib 2011.05.04. 13:34

Relativitáselmélet

Mindenkinek van egy kedves jótanácsa, ha gyereknevelésről van szó. Még annak is, akinek nincsen gyereke, hiszen mindenkinek van egy barátnője, rokona, kollegája, szomszédja, aki nem átall kis kulisszatitkokat és nagy igazságokat megosztani tapasztalatlan ismerőseivel a gyerekgondozás fortélyairól. (Kivéve Evetkét, mert őt senki sem meri ilyesmivel zaklatni.)

Ezek tényleg, valóban, igazán kedves és jóindulatú tanácsok, csak éppen kevéssé működnek. Persze nagyon jó érzés rájönni, hogy miért üvöltött a gyerek, akkor úgy érezzük, pandora szelencéjére bukkantunk, és hatalmas, örökérvényű igazságot másokkal is meg kell osztani. Csakhogy minden gyerek más, mindenkinél mások a problémák és mindenkinél más dolgok működnek. Erre viszont akkor jön rá igazán az ember, ha lesz neki még egy. Ennek fényében a többgyerekes anyukáktól persze kevesebb jótanács érkezik, aki pedig esetleg három, vagy még annál is több gyerekkel van felvértezve, az pedig kizárólag mosolyog minden problémán, és nem igazán nyilatkozik semmiről, hacsak nem kérdezik. Vagyis az én nagy igazságom mára, a relativitáselmélet, hogy a gyerekek száma fordítottan arányos a jótanácsok gyakoriságával.

Egy ideje már én sem osztom az észt a kismamáknak, mert a második terhességem teljesen más, mint az első.  Például kétszer akkora a hasam, mind Adéllal volt ekkor! Más a környezet, most nem fontos megbeszéléseken kell helyt álljak, hanem egy közel másféléves kis lény mellett. Teljesen más kihívás ez, és annak ellenére, hogy van időm normális aludni és enni, fizikailag sokkal jobban igénybe vesz. Mert nem lehet  pihenni hétvégén sem, vár a játszótér, a homokozó, és egy 9 kilós csomag, amit  naponta 27-szer kell felemelni és letenni és aki naponta 9-szer rúg hason.

Októberben tehát az összes nagy, univerzális igazságomnak annyi, ami már most tudom, mennyire fájdalmas élmény lesz az egómnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapirgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr492877044

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szárnyak 2011.05.09. 17:21:41

Milyen hátrányokkal tudnánk együtt élni? Egy egészséges (ki lenne egészséges… pontosítok: egy relatíve egészséges) ember erre mit felel? A járó nem tudja, vagy nem szívesen képzeli el magát kerekesszékben, az „ép” nem tudja maga elé ...

Trackback: Pszichológus válaszol: Mi a véleménye a modern nevelési módszerekről? 2011.05.09. 17:20:39

Magának mi a véleménye a Montessori illetve más egyéb modern nevelési módszerekről? most tervezünk a párommal gyereket, semmiképpen sem szeretném porosz rendszerbe iratni. Ha lehet akkor már az óvodát is valamilyen alternatí­v helyen képzelem el. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Athe 2011.05.06. 20:17:02

jé, nálunk is jön a második, de november elejére várható :)

gratulálok!
süti beállítások módosítása