csib 2013.02.02. 20:14

3

Atya, a fiú és a szentlélek: a szentháromság. Három királyok. Brahma, Siva, Visnu - három hindu főisten. Test, lélek, szellem. Tézis, antitézis, szintézis. Mindig három királyfi van és mindig három királylány van. Három a magyar igazság is! Mindig három, bűvös három. Adél pont három lett.

3.JPG

Az első év kétség kívül a testéről szólt, ekkor tanult meg táplálkozni, mozogni, kialakult az érzékelése. A második évben a tudata, a szelleme fejlődött sokat. Miután megtanulta megízlelni a világot, lassan elkezdte megérteni azt. A harmadik év pedig a lélek, az érzelmek fejlődésének látványos kezdte. Egyszerű érzései eddig is voltak, de ezek sokszor valamilyen alapvető szükséglethez kapcsolódtak. Öröm, bánat, harag, félelem, meglepetés, és undor – ezeket mindig valami kiváltja, mindig oka, előzménye van. Minden, ami ennél legalább eggyel komplikáltabb lelki reakció, de facto öncélú.

Csak három példa álljon itt, ami illusztrálja a hároméves lelkivilágát:

1. Szégyen. Adél érzi, hogy bizonyos dolgokat jobb, ha kicsit más színben tüntet fel, mint amilyenek valójában. Többször kaptam füllentésen. Ezeknek mindig önös célja volt, amire nem kellett sok idő, hogy rájöjjek. Egy hároméves logikája az mégis csak abból nagyon kevés tapasztalatból táplálkozik, amit megélt eddig. Később simán átver majd, tudom. Nos, amikor lebukott, elpirult. Terelte a szót, terelte a témát, szégyellte magát.

2. Empátia. Nagyon fontos téma Adél életében, hogy mi az, ami fiús és mi az, ami lányos. Kinek mije van, melyik játék, melyik szín kihez illik. Adél igazi kislány, mindig a rózsaszínt akarja, titkosan ugyan tetszik neki a Thomas, a gőzmozdony, de ezt soha sem vallaná be, pláne nem mások előtt. Mint a kislányok általában, Adél dajkálja és becézi a játékait: a babákat és a plüssállatokat. Megvigasztalja őket, ha bajuk van… és hát, minket is rendszeresen megvigasztal, ha bajunk van és akkor is, ha nincsen bajunk. Akkor ránk parancsol, hogy legyen! Azért ez tündéri. Bár biztosan a kisfiúkra jellemző, ütök-vágok, területet foglalok, forr bennem a tesztoszteronban is imádnivaló egy anya számára.

3. Sértődés. Adél igazi színésznő, imád szerepelni. Semmiféle gátlás nincsen benne, karácsonykor a széken állva végtelenítettben énekli a dalokat és szabályosan fürdik a népszerűségben. Egy barátunk azt mesélte, hogy a húga pont ugyanezt csinálta a családi ünnepeken, mint Adél, azóta meg a Radnótiban játszik. Adél kétségtelen a sértődést játssza a leghitelesebben. Szabályos kis jelenetet ad elő, monológgal, majd magára zárja az ajtót felhúzott orral és zokog. A színjáték mögött azonban igazi érzelmek vannak, ő tényleg megbántódik. Nagyon extrovertált, amennyire egy félénk ember igyekszik elrejteni az érzéseit, ő annyira túljátssza azokat. Ízig-vérig dráma queen.

Azt hiszem, most már tényleg egy kész kis emberrel van dolgom, aki olyan, amilyen. Megismerni lehet csak, megváltoztatni aligha.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapirgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr155059130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása