Pétertől pár hónapja kaptam egy könyvet, ami a holland-magyar kulturális különbségekről szól, szórakozató gyakorlati példákkal illusztrálva mindezt. Elolvastam és rádöbbentem arra, mennyi mélyről fakadó kulturális különbség van köztünk, ami az 5 együtt töltött év alatt nem tudatosult bennem. Néha-néha rácsodálkoztam bizonyos másképp-gondolkozásokra, de ennek nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Annak ellenére, hogy két hasonló vallási gyökerekkel rendelkező, európai országról van szó, nagyon sok eltérés van közöttünk. Az EU-n belül talán köztünk van a legnagyobb távolság, ennek oka történelem, az éjhajlat (hiszen a zord természet miatt az északiak hagyományosan tökösebbek), az emberek vérmérséklete, rengeteg minden!

Most viszont közösen fogunk nevelgetni egy gyereket, és jó lenne, ha konzisztensen és hasonló értékrend alapján tennénk mindezt. Másrészt ahhoz, hogy gyerekből a szó legjobb értelmében vett kozmopolita váljon, nem elég ha beszéli mindkét nyelvet, hanem mindkét kultúrában otthon kellene éreznie magát, ismerve és felismerve a gondolkodásmódok közti különbséget. Ez talán egy picit távoli célnak tűnik, hiszen nem szociológiát tervezek oktatni a pár hónapos gyereknek, de mivel sok időt fogunk Hollandiában tölteni, jó pár apró hétköznapi dologban fog konfrontálódni a két világ. Sőt, már most a gyerekvárás alatt is felfigyeltem néhány eltérésre.

Érthető módon Péternek a kinti barátok és a család az igazán hiteles referencia-pontok, így hiába él már nagyon régen itt nálunk, gyerek ügyben sokkal inkább a holland gondolkodás jellemző rá. Más dolgokban erősen keveredik a holland a magyar mentalitással, egy valamilyen egészen furcsa, és szimpatikus mixet alkotva. Ha ezt a kultúr-mixet tudjuk a gyereknek is átadni, akkor azt hiszem nyert ügyünk van!

A bejegyzés trackback címe:

https://kapirgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr331701244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása