121.jpgA megszámlálhatatlan gasztro, zenei, kulturális, szub-kulturális vagy éppen totálisan kulturálatlan fesztiválok közös nevezője a túlárazott étel és italválaszték. Belépős, zár téren megrendezett rendzvények esetén mindez hatványozottan igaz.

A választék rend szerint ugyanaz:  Kővári grill zsírban tocsogósa kétezerért, kvázi-házi sültkrumpli ezerötért, ínyenc sajt és/vagy kolbász-tál sznoboknak kétezer-ötért. Erre jön még a 800-1200 forintos ital és a pohárbérlés ötszáztól ezerötig bezárólag. Ez utóbbit azért találom különösen bosszantónak, mert pontosan tudom, mennyibe kerül egy jóféle, vastag söröskorsó nagy mennyiségben, így az is világos, hogy semmilyen portékán senki sem keres annál jobban, mint amikor egy pohár összetörik! Szervezőként lehet drukkolni a magas törési arányért.

Valójában egy pénzforgató körjáték a fesztiválszervezés, a Hungarikumok listáján lenne a helye, közvetlen a kínzott libamáj-termékek után, de még a kürt adatmentés előtt. A lényeg mindig ugyanaz: szervező elintézi engedélyeket (jó ha van néha pár nokiásdoboz), majd beszedi a pénzt a szponzoroktól és a vendéglátóstól, amennyit csak bír, vagy még annál is többet. Szponzor persze egyre kevesebb, mert ennyi mindent tényleg nem lehet már támogatnai a csökkenő marketing büdzsék mellett, így marad tehát a vendéglátós kiszipolyozása, aki pedig az eltúlzott helypénzt a kolbász árában érvényesíti. Mindig minden fesztiválon ez van, tematikától, helytől, színvonaltól független, kicsiben, nagyban, ugyanez a játék. Kivéve, ha állami támogatást kap a fesztivál, mert ez esetben még az se fontos, hogy legyenek látogatók, vagy kiállítók az eseményen, a szervező nélkülük is jól járhat..

Az egyetlen, általam látott kivétel ez alól a Hegyvidéki Fesztivál, a XII. kerület hivatalos nyári dzsamborija, mely pontosan úgy működik, ahogy egy fesztiválnak kellene. Már amennyiben nem a gyors pénzszerzés a rendezvény kizárólagos célja. A szervező, az Önkormányzat a helyi vállalkozókat favorizálja, ahelyett, hogy a bérleti díjakat maximalizálva rengeteg pénzt akarna keresni, hiszen tudja, hogy a helypénz a kolbász árába épül be, így végső soron a saját polgárai fizetik meg azt, akiket szórakoztatni akar, nem lehúzni. A pohárbérlés 200 Ft, ez kb. a beszerzési ára, a frissen csapolt Dreher 300 Ft, egytálétel körettel 1200 Ft. A kolbászt a helyi hentes, a Baloghi kínálja, az italt valamelyik helyi vendéglátós méri. A bor-pavilonban minden borvidéket egy-egy pincészet képvisel, 300 Ft-ért kapható a nedű decije.  Nem meglepő módon, habár ingyenes a fesztivál, mégsem iszik senki akciós Arany Fácánt teszkós reklámszatyorból. A fesztivált nem hirdetik széles körben, aki a környéken lakik, számtalan forrásból tudhat róla, és vésgő soron ők lennének az elsődleges célcsoport. A jóáras étel-ital mellett rengeteg értelmes program is várja a látogatókat: sport-események, szűrő-vizsgálatok, gyerek-programok, kézműves vásár és koncertek - jóízléssel válogatva a némileg felhígult hazai mezőnyből. 

Szerintem ilyen fesztivált szervezni, nem csak pénzkérdés, persze kell hozzá. A XI. kerület például a leggazdagabb az összes körül, mégis 1500 a szottyadt gyros a kerületi majálison, és az V. sem hiszem, hogy kispályás mégis tele van túlárazott fesztivállal, ahol még kupakot sem kapok az üdítőhöz, nehogy megsebezzek vele valakit. Milyen álszent szabály ez - ha nem akarja az önkormányzat a fesztivált, tiltsa be, és ne szedjen érte területhasználati díjat, de a betarthatatlan és buta szabályokkal csak a látogatókat és vendéglátóst szivatja, a szervező és sleppje ettől független tömi a zsebét... A jó fesztiválhoz a pénzen kívül kell tehát egy tisztességes városvezetés is, ami a Hegyvidéken adott, a polgármester az egyik legtisztességesebb az összes politikus közül, nagy kár, hogy nem ilyen emberekkel van tele a parlament. 

A Hegyvidék a példa rá, hogy lehet a fesztivált-bizniszt normálisan is csinálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapirgalo.blog.hu/api/trackback/id/tr266433665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása